SULAMA SİSTEMLERİ

BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ

Bahçe, modern hayatta insanları doğayla bir araya getiren yaşam alanının en güzel bölümüdür. Özellikle büyük şehirlerde müstakil bir eve sahip olmak büyük bir lüks. Çoğu kişi apartman ve sitede oturduğu için ortak bir bahçe alanını kullanmak zorunda. Dolayısıyla insanın kendine ait bir bahçesi olması ve dilediği gibi düzenleyebilmesi gerçekten bir şans. Bahçede hafta sonları dinlenebilir, barbekü yapabilir, çiçek ekebilir ve çeşitli bahçe ürünleri ile daha bir çok açık hava aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle küçük ya da büyük, bahçenizin boyutları nasıl olursa olsun kendinize ait toprağı mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.

Bahçe sahibi olanlar şanslı olmakla birlikte bakımsız bir bahçe hem kullanışsız hem de kötü bir manzaraya neden olur. Özellikle çiçek ve bitkilerin düzenli sulamaya ihtiyacı var. Günümüzde aile bireylerin iş ve okul nedeniyle sürekli bahçe ile ilgilenmesi mümkün olmuyor. Bilhassa büyük bir bahçe söz konusuysa düzenli bakım daha da zor. Ancak yaz aylarında yoğun sıcaklıklar olduğu düşünülürse sulamayı ihmal etmemek gerek. Bu makalede otomatik bahçe sulama sistemlerinden söz edeceğiz.

​Bahçe sulama seçenekleri

BAHÇENİZ için bir sulama sistemi almak istediğinizde piyasadaki pek çok seçenek yüzünden kararsız kalabilirsiniz. Sizin için en iyi bahçe sulama sistemi hangisi? Bu sorunun yanıtını başta otomatik sulama için ayırdığınız bütçe olmak üzere arazinin boyutu gibi etkenler belirler. Ayrıca her sulama sisteminin kendine özgü avantaj ve dezavantajların olduğunun bilincinde olmanız gerekir.

Bu artı ve eksiler manuel ya da otomatik sulama sistemine göre de değişkenlik gösterir. En popüler sulama sistemleri genel olarak damla sulama ve otomatik püskürtmedir.

​Damla sulama sistemi

  1. Bu sistemde su bitkinin kök bölgesine doğrudan, fıskiye nozulları, inline emiter veya mikro püskürtücüler vasıtasıyla yavaş ama sürekli artışlarla verilir.

Artıları: Çalışmalar, iyi tasarlanmış ve uygun şekilde kurulmuş damla sulama sistemlerinin diğer sulama sistemlerine göre %30 ila 50 daha az su kullandığını göstermiştir. Su, toprak seviyesinde verildiği için akıntı veya atık yoktur ve yavaş uygulama ile sorunlu toprakta (kum veya kil) daha kolay emilir. Bu sistem otomatik veya manuel kurulum olabilir. En iyi avantajlarından biri, bitkilerinizi ihtiyaç duydukları su miktarı ile sağlarken suyu muhafaza etmesidir. Düşük hacimli, düşük basınçlı sulama sistemlerine bir başka avantaj da akma ve aşırı püskürtmeyi azaltmalarıdır. Suyu yavaşça ve sadece bitkinin onlara ihtiyacı olan yere teslim ederler.

Bu tür sulama bahçecilik için çok verimlidir ve sağlıklı bitki büyümesini teşvik eder. Suyu tam olarak nereye gitmesi gerektiği bellidir. Sulama ve boşa harcanan suyu azaltır. Damlama sulama sistemleri, tüm bitkilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde sulanmasını sağlar. Tüm bunlar düşük basınçlı su akışıyla elde edilir. Su, hortumundan akar ve küçük bir “spagetti” tüpü sistemi vasıtasıyla, suyun tam olarak alınmasının gerektiği yere yerleştirilen mikro spreyler, bubbler veya yayıcılar ile dışarı çıkar.

Eksileri: Hangi sulama sistemini seçerseniz seçin, düzenli bakım sürekli bir sorumluluktur, ancak ihtiyatlıysanız sulama sisteminizin ömrünü uzatır. Damla sulamada, tıkanma ve mineral birikimini önlemek için filtrelerin periyodik olarak yıkanması gerekir. Bir damlama sisteminin hatalı montajı kötü kök gelişmesine ve geri dönüşe neden olabilir. Elektrikli aletlerle avluda çalışırken dikkatli değilseniz, borulara zarar vermek de kolaydır. Boru doğrudan güneş ışığına ve avluya maruz kaldığında daha çabuk yıpranabilir. Damla sulama hayvanlara da zarar verebilir.

Bahçeniz için profesyonel sulama sistemi kurulumu ve bakımı hizmeti arıyorsanız bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

BURSA BAHÇIVAN KAMİL SEVİNÇ

GSM : 0554 886 0853